Peltosen talo Rautatienkadulla rakennettiin v. 1912 näyttävään jugendtyyliin ja talon kivijalkaan avattiin Wallinin rohdoskauppa. Myöhemmin apteekkari Torsten Dahlin ja Lahden Uusi Apteekki jatkoi toimintaa vuodesta 1922 tämän vuosituhannen alkuun saakka.

Upea rakennus ja sen historia kaupungintalon puistossa loi ravintolalle hienot puitteet ja osaltaan määritteli tulevan ravintolan liikeideaa. Lappilainen nelikko, Kati Onnela, Sami Häkkinen, Antti Hietanen ja Esa Mehtäjärvi rapsuttelivat alkuperäisen ruutulattian puhtaaksi ja sisustusarkkitehti Gun Anderson suunnitteli tilaan aikaa kestävän sisutuksen. 

Keittiömestari Sami sai aikanaan hyvän ranskalaisen keittiökoulutuksen oppi-isältään ja halusi vaalia perinteisempää keittotaitoa myös Rouxissa.
Nimi Roux tuleekin ruskistetun voin ja jauhojen sekoituksesta, jolla suurustetaan useampikin ranskalaisen keittiön peruskastike. Meillä Suomessa varmaan tunnetuin versio on ruskea kastike. Lahelaisittain lausumme nimen Roux – juuri niinkuin se kirjoitetaan.  

Roux sai hurjan hienon startin, asiakkaat kannustivat kunnianhimoisempaan tasoon. Pikkuhiljaa Rouxin oma tyyli löytyi. Kaunista katsoa, maukasta nauttia, asiantuntevalla palvelulla, hyvän juoman kera. Sesonkeja seurataan tarkoin, keittiömestari Sami on aina hieman edellä trendejä haistellessaan, joten lupa on odottaa uutta. Poroa hän aikoo kyllä pitää listalla aina.
”Kun kasvissyönti nosti päätään, teimme listalle kokonaan vegaanimenun, jotta voisimme palvella mahdollisimman montaa asiakasta. Siinä mentiin ohkaisille jäille hetkeksi, kun voi ja kerma menivät romukoppaan. Menu onnistui kuitenkin hyvin, kysyntä on tasaista ja kiitostakin tulee”.

Hyvälle ruualle pitää myös olla hyvät juomat. Viinilistamme on laaja, herkkuja monenmoista ja oman maahantuonnin viinit täydentävät hienosti valikoimaa. Ravintolapäällikkömme Timo Lementtinen valitsee ammattitaidolla oikeat viinit menun annoksiin. 

 Roux sai rinnalleen Bistro Popotin kymmenen vuotta myöhemmin. Jotta haasteet eivät vähenisi, valikoitui Popotin tilaksi vanha kenkäkauppa, entinen Nikkisen Kengän liiketila, sijoittuen myös 1900- luvun alun kiinteistöön Lahden keskustaan Lanunaukiolle.

Huomaathan nimileikin bistron nimessä?
Popottiin haluttiin rennompaa tunnelmaa, lämminsävyistä valoa, puun eri värejä ja pintoja. Ruoka ja juomat edelleen laadukkaita, seuraten sesonkeja, mutkatonta ja kansainvälistä.

Kausituotteita käytetään hyvällä maulla ja taidokkaasti yhdistellen. Listalta on löytynyt esimerkiksi esimerkiksi misolla maustettua porkkanaa, jälkiruokalautaselta punajuuri-suklaapannacottaa ja yhtenä mieleenjäävimmistä annoksista luuydintä briossimurun ja sitruunamajoneesin kanssa. Bistro Popotin henkilökunta seuraa tarkasti trendejä ja ideoi keittiömestari Juuso Viljakaisen asiantuntevalla johdolla mielenkiintoisia poikkeuksia ruokalistalle. Listalta voi löytää annoksia, joihin on haettu innoitusta esimerkiksi Kreikasta tai Kroatiasta.

Aivan kaikki listalla ei kuitenkaan vaihdu. Sinisimpukat vaihtuvilla kastikkeilla on säilyttänyt paikkansa listalla siitä asti, kun Bistro Popot avasi ovensa ensi kerran. Asiakkaat ihastuivat jännittävään annokseen, joka oli niihin aikoihin ravintoloiden listoilla vielä harvinaisuus. Suuri suosio sai simpukat jäämään listalle ja nykyään ne ovat yksi Bistro Popotin tunnetuimmista annoksista.

Pitkäaikainen ajatus kolmannesta hyvän ruuan ravintolasta toteutui tammikuussa 2020. Huono ajoitus, myönnetään.

Pitkän sulkukevään ajan olikin aikaa sisustaa ja suunnitella tulevaa, Vesijärven rannalle Lahden satamaan. Ja siitä tuli hieno! Bar & Bistro Kokka! Trendikäs sisustus syntyi Jari Nietosvuoren kanssa. Pro-Companyn kanssa tämä oli jo toinen projektimme, myös Popotin kodikas tunnelma on Jarin kynästä. 

Kokka on suosittu, rento a la carteravintola keskittyen enemmän liharuokiin. Ravintolan salissa on kaksi dry age- lihakaappia. Ruoka on hyvin maustettua ja maistuvaa ympäri maailman. Lista vaihtuu 4-5 kertaa vuodessa seuraten ruoka- ja raaka-ainesesonkia. Myös Kokan pizzat ovat suosittuja ja maukkaita. Keittiömestarimme Joshua Snapen juuret tulevat Karibialta ja Britestä, hän ei pelkää käyttää mausteita tai eksoottisiakaan raaka-aineita! 
   Komea drinkkibaari ja laaja viinilista elää ruokalistan mukaan. Kesällä palvelee myös ruokaterassi Vesijärvinäkymin.
Tunnelma tuntuu enemmän keskieurooppalaiselta kuin lahtelaiselta, kun salin suuret terassien ovet ovat avoinna, aurinko paistaa, Vesijärvi liplattaa vieressä. 

Kokassa on myös monipuoliset kokoustilat kokouksiin, juhliin, erilaisiin tilaisuuksiin. 

Vuosien varrella Roux ja Rouxin osaava henkilökunta ovat saanut mieltälämmittäviä tunnustuksia. Sykähdyttävin hetki koettiin 2016,  kun Suomen Gastronominen seura huomioi Rouxin Vuoden Ravintola 2016- maininnalla.  Kati, Sami, Antti ja Esa saivat myös Pro2017 Yrittäjä- ja Lahden Vuoden Yrittäjä 2019- palkinnot.

Laatu, hyvä asiakaspalvelu, satokausiajattelu, juoman ja ruuan yhteensovittaminen, itse tekeminen. Nämä ohjaavat toimintaa edelleen.